Ko van den Bemt

Joke Embregts

Status Animarum:

 

XXIII-d1- 1919-1999 

Jacobus Petrus van den Bemt en

Johanna Maria Wilhelmina Embregts

Zoon van:  Jacobus van den Bemt en Dingena Maria Christaanse

Dochter van: Marinus Josephus Embregts en Philomina Cornelia van Dijk

 


 

 

 

Jacobus Petrus van den Bemt en Johanna Maria Wilhelmina Embregts op 5 mei 1943

 

 

Biografie

 

Jacobus Petrus van den Bemt, roepnaam Ko, wordt te Zevenaar geboren op 12-10-1919 als oudste zoon van Jacobus van den Bemt en Dingena Maria Christiaanse. Op zoek naar werk is het gezin van den Bemt omstreeks de dertiger jaren in Tilburg aangekomen en hebben zich daar voorgoed gevestigd. Ko van den Bemt maakte op 16-jarige leeftijd al vrij snel kennis met zijn latere echtgenote Joke Embregts. Ko en Joke leerden elkaar kennen tijdens het, in de Tilburgse volksmond geheten Gruyteren, in de Heuvelstraat te Tilburg en achter de Hasseltse Kapel was hun vrijersplaatsje en daar spraken zij meermalen af om later samen door het leven te gaan. Vroeger, zo vertelde dochter Phela,  wezen ze mij daar altijd het plekje aan waar ze elkaar voor het eerst gekust hadden. In het Tilburg van na de 2e Wereldoorlog was er voor de Tilburgse jeugd niet zoveel te beleven. In hun vrije tijd werd er dan ook veel geslenterd in de Heuvelstraat van de Gruyter aan de Markt tot aan de Gruyter op de Heuvel en weer terug. Veel Tilburgse jongeren hebben op die wijze hun latere levenspartner leren kennen.

 

De verkeringstijd van Ko en Joke was ondanks de moeilijke jaren en armoede toch heel leuk met de vrienden, dochters en zoon van Marinus Embregts en Mina van Dijk. Alle drie de meiden van Embregts kregen een vriendje en al dat jonge grut bijeen bracht wat leven in de brouwerij. De mannen gingen 's avonds wel eens stappen en keerden dan terug naar de Dongenseweg om afscheid te nemen van hun vriendinnen, maar vonden daar dan vaak hun jassen en bezittingen buiten op de stoep. Marinus Embregts was een man die veel begrip had voor zijn  kinderen en hun aanhang, zijn vrouw Mina Embregts- van Dijk echter was een strenge moeder en schoonmoeder die niet met zich liet spotten, het licht ging op tijd uit, er moest geslapen worden want morgen is het weer werkendag was haar standpunt. De mannen dropen dan maar af en gingen stilletjes op huis aan en dat was voor Ko van den Bemt nog een hele reis naar de Nachtegaalstraat op Broekhoven zo verteld Phela Lemmens- van den Bemt de kleindochter van Marinus Embregts.

 

De oorlogsjaren waren niet gemakkelijk voor de Nederlandse bevolking en ook niet voor de Tilburgers. De Duitsers hadden arbeiders nodig om hun oorlogsindustrie op gang te houden. Bij razzia's werden regelmatig jonge mannen opgepakt om te gaan werken in de Duitse fabrieken. Ook Jacobus Petrus van den Bemt ontkwam niet aan de greep van de Duitse bezetter en werd om te beginnen tewerk gesteld op de vliegbasis Gilze Rijen om er schuttersputjes te graven. Ko van den Bemt werkte in die tijd bij de Wollenstoffenfabriek Wouters aan de Broekhovenseweg wat echter zijn tewerkstelling op het vliegveld niet kon voorkomen. Waar iedereen in die tijd bang voor was overkwam ook Ko van den Bemt toen hij op transport werd gesteld om in Duitsland te gaan werken. Na een paar keer met verlof te zijn geweest besloot Ko van den Bemt om niet meer terug te gaan naar Duitsland en verborg hij zich vele maanden in het ketelhuis van Wouters aan de Broekhovenseweg.

 

Om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien werkte Joke ondertussen als stopster bij Frans Mutsaers waarvoor ze haar diploma met een "uitstekend" op haar rapport had gehaald. Dit  diploma/rapport is nog steeds in het bezit van dochter Phela.

 

Ondanks al deze problemen en armoede wilden Ko en Joke toch graag trouwen en zo gebeurde het dat midden in de barre oorlogsjaren op  5 mei 1943 in de kerk van Onze Lieve Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans in de Hasseltstraat te Tilburg, Jacobus Petrus van den Bemt en Johanna Maria Wilhelmina Embregts elkaar eeuwige trouw beloofden. Het Burgerlijk huwelijk werd gesloten in de trouwzaal van het Paleis Raadhuis aan het Willemsplein te Tilburg. (zie ook het fotoalbum van Ko en Joke)

 

Maar ook deze trouwerij ging weer niet van een leien dakje, Ko van den Bemt had als verrassing voor zijn geliefde Joke Embregts een koetsje gehuurd om zijn toekomstige bruid aan de Dongenseweg op te halen maar kwam met zijn koetsje voor een gesloten overweg te staan. Wie het Tilburg van toen een beetje kent weet wat dat  betekende, wachten en wachten en het bleef maar duren voordat hij weer verder kon gaan met zijn koets en ondertussen was de Heilige Mis in de kerk al begonnen en hij moest nog helemaal naar zijn toekomstige bruid aan de Dongenseweg.

 

Het is toch allemaal nog goed gekomen en het jonge paar trok in bij de ouders van Ko van den Bemt in de Nachtegaalstraat. Na enige tijd verhuisden ze naar de Noorwitstraat en omstreeks 1950 naar de Herstalsestraat 11 welke woning zij in 1973 hebben gekocht.

 

Ko van den Bemt en Joke Embregts kregen drie kinderen namelijk:

 

XXIV-d1v.1 Sjack van den Bemt

XXIV-d1v.2 Dini van den Bemt

XXIV-d1v.3 Philomena Gerarda Maria van den Bemt

 

Ko van den Bemt werkte 30 jaar bij de wollenstoffenfabriek van A&N Mutsaers maar werd daar op 57-jarige leeftijd, zoals zovele anderen in de Tilburgse textielindustrie weg gesaneerd.

 

Zowel Ko als zijn echtgenote Joke hebben veel vrijwilligerswerk gedaan in het Tilburgse Verenigingsleven. Beiden waren heel actief Ko met name in de buurtvereniging Hasseltplein, waarbij hij vanaf de oprichting direct na de oorlog zeer nauw betrokken was, en Joke onder andere bij de KAV, de Katholieke Arbeiders Vrouwen.

 

Op 05-05-1968 vierden zij het heuglijke feit van hun 25-jarig huwelijk.

Op 05-05-1983 vierden zij hun 40-jarig huwelijksfeest, waarvan hieronder een rapportage in het Tilburgse blad "Vrij Uit".

 

Op 17 november 1985, veel te vroeg, is Johanna Maria Wilhelmina Embregts te Tilburg op 67-jarige leeftijd overleden.

Ko van den Bemt blijft dan met zijn drie kinderen achter maar neemt na enige jaren samen met zijn nieuwe levenspartner Joke van Corven zijn leven weer op en heeft nog enkele gelukkige levensjaren.

Op 19 februari 1999 is ook Jacobus Petrus van den Bemt in de gezegende leeftijd van 80 jaar te Tilburg overleden.

 

Deze korte biografie is geschreven door Philomena Gerarda Maria Lemmens- van den Bemt, dochter van Jacobus Petrus van den Bemt en Johanna Maria Wilhelmina Embregts.

 

 

 

De Hasseltse Kapel te Tilburg waar Ko van den Bemt en zijn geliefde Joke Embregts elkaar voor het eerst hebben gekust.

Vader Ko vertelde dit later vaak tegen zijn dochters als zij langs de kapel wandelde.

Olieverfschilderijtje omstreeks 1940

 

 

 

 

hoofdpagina lsa

persoonlijke biografie

documenten

bezittingen

rechtspraak

fotoalbum

in memoriam

gezinsblad